Happy Easter !!

Written on 03/30/2018


Aan de vooravond van het Paasweekend, alvast onze #TravelQuote van de week, samen met onze beste wensen voor een zalig Paasfeest ! 

 

Toepasselijk werd bovenstaande foto  genomen vanop het Paaseiland in de Stille Oceaan. 

Weten jullie eigenlijk waar de naam Paaseiland vandaan komt? 

Paaseiland (of Rapa Nui zoals de lokale bewoners het noemen) is één van de meest afgelegen eilanden op aarde. Officieel maakt het deel uit van Chili, maar het is meer dan 3400km van het vasteland verwijderd.

Hoewel vele wetenschappers het maar niet eens geraken over de tijdsperiode waarin de eerste mensen toekwamen op het eiland, lijken de meeste bronnen toch te spreken over de dertiende eeuw. Men heeft wel ontdekt dat deze eerste kolonisatie afkomstig is uit Polynesië, en dat zij met grote boten en met veel mensen het eiland doelbewust koloniseerden. Dit is voor die tijd een opmerkelijk feit, gezien de enorme afstand er bestaat tussen Paaseiland en elk ander soort eiland in de Grote Oceaan.

De eerste inwijkelingen troffen er een waar paradijs aan. Het eiland was een groot regenwoud en bezorgde de inwoners ruwe grondstoffen om stoffen, koorden en kano’s te maken. De vele vogels die in het woud woonden voorzagen de inwoners van eten. Het milde klimaat en de visrijke wateren rondom het eiland bezorgen de Rapa Nui (Paaseilanders) een zorgeloos leven.

Om de goden te bedanken voor al deze overvloed begonnen de inwoners de beelden (of Moai) te bouwen die het eiland zo bekend maken. Deze standbeelden zijn weergaves van hun voorvaderen, en de aanwezigheid van zo’n beeld werd gezien als een soort beschermengel voor een dorp. Door hun geïsoleerde levenswijze werd de fabricage van beelden als een soort uitlaatklep voor de vrije tijd van de eilandbewoners gezien, die niet veel anders te doen hadden.

De bevolking op het eiland bleef maar groeien, waardoor steeds grotere delen van het woud werden gekapt. Samen met de laatste bomen verdwenen ook de vogels en de grondstoffen voor het maken van speren en kano’s. Er braken harde tijden aan voor de eilandbewoners. Het geloof in hun oude religie was verloren, waardoor vele Moai werden omvergeworpen. Aan het einde van de eilandcultuur in de 18e eeuw bleven er door voedseltekort en gevechten slechts enkele Rapa Nui meer over.

Het eerste contact met Europeanen vond plaats op 5 april (paaszondag) 1722. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen bezocht toen het eiland. Vandaar ook de naam Paaseiland.

Vandaag is Paaseiland door UNESCO erkend als beschermd. De huidige inwoners leven van het toerisme en van handel met moederland Chili.